Med sine 131 meter over havet er Lysnet landets niende højeste punkt og et markant højdedrag i det østjyske landskab mellem Hadsten og Langå.

Umiddelbart syd for Lysnet ligger to efterladte lergrave, hvor der er mulighed for se de mere end 40 millioner år gamle lerlag fra Eocæn.

Fredningssagen ved Lysnet.
Miljø- og Fødevareklagenævnet har truffet afgørelse om at frede ca. 100 hektar af Lysnetbakke på grænsen mellem Randers- og Favrskov Kommune. Området byder på sjældne arter og store landskabelige værdier – herunder bakkens top, som er Danmarks niendehøjeste punkt.
Sagen, der har været otte år undervejs, startede i 2016, hvor Danmarks Naturfredningsforening foreslog fredningen. I 2019 blev en del af området så fredet af Fredningsnævnet, men sagen fortsatte i Miljø- og Fødevareklagenævnet, som altså nu har endeligt afgjort fredningen som ender med fredning på de ca. 100 hektar.

 Formålet med fredningen er at sikre og forbedre;

  • områdets landskabelige værdier, således at området fremtræder som et åbent landskab med vide udsigter,
  • områdets naturværdier, herunder at de lysåbne naturtyper bevares og forbedres ved god drift og pleje,
  • områdets rekreative værdier, herunder offentlighedens muligheder for landskabs- og naturoplevelser ved at udsigter og stiforbindelser sikres og forbedres, og
  • geologiske interesser og skabe grundlag for, at der sker en formidling heraf.

Læs mere her!

 

Billedet viser dalen er med den flade dalbund og terrasserne op af dalsiden.
Set fra åens sydside over mod Rønge Hule

Fredningssagen for Gudenådalen.
Dele af byrådet afviste i 2018 at være medrejser på fredningsforslaget for Gudenådalen. Byrådet besluttedes istedet, at forvaltningen skal forsøger at lave frivillige aftaler om adgangen til Gudenådalen og bevoksningen i ådalen.

Danmarks Naturfredningsforening er positiv over for dette arbejde, og har stillet det udarbejdede fredningsforslag til rådighed. Der arbejdes stadig på sagen.